Kurstillfällen Vuxna
Vill du under en helg lära dig grunderna i att använda karta och kompass? Då är detta något för dig! Mer info om kurstillfällen 2024 kommer dyka upp på hemsidan, håll utkik!
Hur kan en helg se ut:
Våren 2018 Vi startade kursen på kvällen den 13 april i vår klubblokal i Uppskedika.Det var 6 st deltagare anmälda med lite olika bakgrund från orienteringen som togs emot av 4 st förväntningsfulla ledare från OK Rodhen. Vi började kvällen med att gå igenom grunderna såsom karttecken, färger och hur man passar kartan. Efter det gick vi en kartpromenad på ca 1 h i skogen för att se vad som är med på en orienteringskarta och jämföra hur det ser ut i verkligheten.
Lördagen startades kl 09.00 med teori för att kunna springa en orienteringsbana Gul nivå (springs vid 11-12 års årder) Efter teorin delade vi in oss i grupper med hur fort man ville ta sig fram i skogen, alla var superduktiga och jag tror att det tände någonting hos den som fortfarande kände sig lite osäker på om detta var en kurs för denna. Tidningen Östra Upplands kom på besök och frågade ut deltagarna om vad de tyckte och tänkte om kursen så långt. Lunch med god soppa och sedan var det dags för teori igen för att klara en orange bana (springs vid 13-14 år ålder), vi gick tex igenom svårare saker som höjdkurvor och vilket håll det lutar på kartan.
Dags för att praktisera detta och återigen uppdelning efter önskan att gå eller springa. Det var glada, entusiastiska och lyriska deltagare som kom tillbaka efter en härlig tur i skogen (idag var det sol och 17 grader varmt). Banor gicks igenom och kartan inspekterades noggrant. Nu var det dags för genomgång inför tävling i Enköping imorgon söndag- hur gör man vid en tävling, vad ska man tänka på mm
Söndagsmorgon, vi samlades i Alunda för samåkning, det var lite nervösa deltagare som samlades med minst lika nervösa kursledare. Hur skulle det gå? Vad skulle de tycka om att komma ut på tävling? Kommer de att komma runt sin bana?
Väl framme i Lillkyrka utanför Enköping så gjorde vi de procedurer som vi gör i vanliga fall på tävling. Parkerar, betalar P-avgift, var sitter vi, toaletter var finns de, var går man till start…….. Vi gick i samlad trupp för att anmäla till en passande öppen bana. Socialsamvaro med resterande klubbmedlemmar och sedan dags för avmarsch till start. Bernhard tog de som skulle iväg till starten längre bort och Jonas och Elis tog hand om de som skulle till den kortare, vi andra (Lisa, Jessica, Yvonne sprang tävlingsklass så vi gick in i vår egen bubbla en stund J) Men funderingarna fanns där….. hur skulle det gå? Och vad skulle de tycka? Väl ute i skogen såg jag många kursdeltagare och kunde inte låta bli att ropa och fråga Hur går det?
Väl i mål och vid utstämpling kommer en av kursdeltagarna framspringandes till mig och slänger upp handen i en High Five! Gick det bra, frågade jag- Det gick skitbra och det var superkul, fick jag till svar! (Faktiskt så var detta den mest skeptiska till kursen- eller hur!?- eller hur var det egentligen!??)
Alla kursdeltagare kom i mål och var väldigt glada och vi kursledare sträckte lite extra på oss.
Efteråt samlades vi hemma i vårat brygghus för fika och genomgång av tävlingsbanor för dagen och vad som händer efter kuren.
Tusen tack för en otroligt rolig helg alla kursdeltagare och kursledare och ännu en gång blir jag så otroligt fascinerad att från att inte kunna så mycket orientering och gå en kartpromenad till att springa en öppenbana själv på en tävling.
Bredd & Motionssektionen genom Jessica Söllvander
PS. Kan nämnas att onsdagen efter kursen kom alla kursdeltagare utom en-Jättekul!
Den som inte var med sparade sig till att springa Rasbo natt istället!!!!
En av kursdeltagarna blev sedan tillfrågad att hoppa in som reserv på att 10-mila också som denne genomförde med bravur!!! DS
Våren 2016 hade OK Rodhen sin första intensivutbildning för vuxna (Från 17 år och uppåt) som ville lära sig mer om orientering. Personer som anmälde sig var sådana som inte hade någon bakgrund alls och vill våga ta sig ut i skogen, hade skolans orienteringslära som grund och föräldrar till barn som orienterar.
Bakgrunden till kursen var att vi i OK Rodhen och egentligen hela orienterings Sverige vill nå ut till fler personer och berätta hur kul det är med orientering och vilken fantastisk möjlighet det är att få springa i olika naturtyper (och inte bara springa sin vanliga runda på asfaltsväg).
Vi startade kursen på fredag kväll med genomgång av orienteringens grunder sedan gick vi ut i skogen och jämförde karta med terräng. Under lördagen hade vi teori varvat med praktiska övningar där de praktiska övningarna bestod i att ta sig runt en bana eller några kontroller tillsammans med oss kursledare. Under söndagen åkte vi till OK Enens tävling i Enköping och deltagarna fick välja vilken Öppen bana ville springa. Någon sprang en bana själv, två sprang tillsammans och de andra fick följe av kursledare. Syftet med att vi ville komma ut på en tävling var att steget inte ska bli så stort om man vill fortsätta med orientering och att en tävling inte behöver vara på fullaste allvar utan att man tar tillvara arrangemanget för att springa en lagd bana i skogen. Öppna banor finns på varje tävling och de är till för de som är nybörjare och tycker att ”sin egen” tävlingsklass är för svår, för de som vill springa tillsammans med någon annan eller att man helt enkelt inte vill tävla. Öppen bana behöver du heller inte anmäla dig till i förväg utan du kan på tävlingsdagen ta beslutet om du vill åka eller inte och anmäla dig på plats och du väljer vilken svårighetsgrad som just du vill ha.
Efter tävlingen samlades vi för analys av karta, bana och de system som finns tillgängliga såsom Livelox (du kan ladda upp din GPS rutt från klockan och se utifrån karta och bana hur man sprungit och Winsplits- tid mellan varje kontroll) avslutning och utvärdering av kursen.
Deltagarna var väldigt nöjda med kursen och som kursledare var jag extra stolt då vi i stort sett tog kursdeltagarna från att inte kunna något om orientering till att få en aha upplevelse och våga springa en bana på en tävling på söndagen.